Wintersport. Voor velen een geweldige ervaring vol snelheid, vrijheid en prachtige besneeuwde bergen. Maar voor mij begon het deze keer anders. Voor het eerst in ruim 43 jaar zijn we op wintersport vakantie buiten de reguliere schoolvakanties om. Als ondernemer kan ik iets makkelijker een kruis zetten door de komende agendaweek maar voor mijn vrouw ligt dat iets moeilijker. Toch is het dit jaar gelukt.
Ik stond op de piste, vol goede moed en enthousiasme, maar het skiën ging allesbehalve soepel. Sterker nog, het ging ronduit slecht. Ik voelde me onzeker, mijn techniek klopte niet, en in plaats van soepel naar beneden te glijden, voelde het alsof ik voortdurend worstelde.
Even dacht ik: Dit moet ik gewoon zelf kunnen. Even doorzetten, dan lukt het wel. Maar na een paar pijnlijke afdalingen besefte ik dat dit niet de oplossing was. Ik stond voor een keuze: blijf ik worstelen en blijf ik mezelf gefrustreerd de berg af slepen, of schakel ik hulp in?
Ik besloot een privéleraar te nemen. En dat veranderde alles. Niet alleen werd mijn skiën beter, maar ik leerde een veel grotere les—een les over persoonlijk leiderschap. Over het durven erkennen dat je soms hulp nodig hebt om vooruit te komen. Over het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkeling. En over hoe dit principe niet alleen geldt op de piste, maar ook in het leiderschap.
De Illusie van Zelfredzaamheid
Ergens in ons hoofd zit vaak een hardnekkig idee vast: Ik moet dit alleen kunnen. We zijn opgegroeid met de gedachte dat doorzetten en zelfstandig zijn belangrijke eigenschappen zijn. En dat zijn ze ook. Maar er is een verschil tussen doorzetten en koppig vasthouden aan iets wat niet werkt.
Toen ik op de piste stond te worstelen, dacht ik eerst: Ach, gewoon wat vaker oefenen, dan gaat het vanzelf beter. Maar de waarheid is: als je de verkeerde techniek blijft herhalen, word je daar niet beter van. Je raakt alleen maar meer gefrustreerd.
Dat geldt ook voor leiderschap. Hoe vaak houden we vast aan bepaalde gewoonten of strategieën, zelfs als ze niet effectief zijn? Hoe vaak denken we dat we alles zelf moeten uitzoeken, in plaats van om hulp te vragen?
Echte leiders begrijpen dat zelfredzaamheid niet betekent dat je alles alleen moet doen. Het betekent dat je weet wanneer je hulp nodig hebt en dat je daar dan ook naar handelt.
De Keuze om Hulp in te Schakelen
Het moment dat ik besloot een privéleraar te nemen, voelde als een kleine nederlaag. Het was alsof ik toegaf dat ik ‘niet goed genoeg’ was. Maar toen ik gisteren eenmaal op die eerste les stond, veranderde dat gevoel snel.
Mijn leraar zag in één oogopslag wat er misging in mijn techniek. Binnen een paar minuten kreeg ik een paar simpele aanwijzingen die meteen een wereld van verschil maakten. Opeens voelde ik me zekerder, kreeg ik meer controle en werd skiën weer leuk.
Dit is precies wat coaching en begeleiding doen in leiderschap. Wanneer je vastloopt in je rol als leider, kun je blijven proberen het zelf op te lossen, maar de kans is groot dat je in dezelfde patronen blijft hangen. Een goede mentor of coach ziet direct waar je struikelt, kan je concrete handvatten geven en je ontwikkeling versnellen.
Toch vinden veel leidinggevenden het moeilijk om hulp in te schakelen. Waarom? Omdat het voelt alsof ze moeten toegeven dat ze iets niet goed doen. Maar juist die kwetsbaarheid—het erkennen dat je niet alles weet—is een teken van sterk leiderschap.
Sneller en Effectiever Ontwikkelen met Begeleiding
Na een paar lessen met mijn privéleraar voelde ik me een compleet andere skiër. Ik begreep niet hoe ik ooit had kunnen denken dat ik dit in mijn eentje moest oplossen.
Dit is wat een goede coach of mentor ook kan doen in je professionele ontwikkeling. Of je nu net begint als leidinggevende of al jarenlange ervaring hebt, er is altijd ruimte om te groeien. En die groei gaat veel sneller en effectiever als je iemand hebt die je helpt.
Vergelijk het eens met topsporters. Denk je dat een Olympisch kampioen alles zelf uitzoekt? Natuurlijk niet. Ze hebben coaches, trainers en mentoren die hen begeleiden. Waarom zouden we in leiderschap dan denken dat we het zonder hulp moeten doen?
Een goede coach of mentor helpt je:
✅ Beter te begrijpen waar je sterke en zwakke punten liggen.
✅ Nieuwe strategieën en technieken te leren om effectiever te zijn.
✅ Blinde vlekken te ontdekken en patronen te doorbreken.
✅ Sneller vooruitgang te boeken en met meer vertrouwen te handelen.
Persoonlijk Leiderschap Betekent Verantwoordelijkheid Nemen
De kern van persoonlijk leiderschap is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. Dat betekent niet dat je alles zelf moet doen, maar dat je actief op zoek gaat naar manieren om te groeien.
Voor mij betekende dat het inschakelen van een privéleraar op de piste. Maar in de context van leiderschap betekent het bijvoorbeeld:
Leidinggevenden die écht impact maken, zijn niet degenen die alles al weten. Het zijn degenen die altijd blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.
Conclusie
Mijn ervaring op de piste leerde me een waardevolle les. Soms moet je je trots opzij zetten en toegeven dat je hulp nodig hebt. En wanneer je dat doet, gaat alles ineens sneller, soepeler en met meer plezier.
In leiderschap is het niet anders. De beste leidinggevenden zijn degenen die blijven leren, die openstaan voor feedback en die zich laten begeleiden door anderen.
Dus mijn vraag aan jou is: Waar in jouw leiderschap zou je sneller vooruit kunnen komen als je hulp durft te vragen?
Misschien betekent dat een coach inschakelen, een training volgen, of simpelweg vaker reflecteren op je eigen handelen. Wat het ook is, onthoud: je hoeft het niet alleen te doen.
En wie weet, misschien sta jij binnenkort – net als ik – niet alleen sterker in je leiderschap, maar ook een stuk beter op de ski’s.
PS: Heb jij afgelopen week mijn aanbod voor de mini training Persoonlijk Leiderschap voorbij zien komen? Niet? In deze mini training leer je de basisprincipes van jouw Persoonlijk Leiderschap kennen. Voor de prijs hoef je het n iet te laten. Dat is een no-brainer. Voor slechts € 9,- is deze training van jou. Je bestelt hem hier: https://www.onderwijskapitein.nl/checkout-training-persoonlijk-leiderschap
Heb je een vraag over dit blog of wil je een opmerking plaatsen? Neem dan contact met mij op via onderstaande knop.
René Rensen I De Onderwijskapitein
Word jij als schoolleider continu onderbroken door ad hoc vragen en allerlei brandjes? Ik help je om deze tijdvreters te elimineren, zodat je de regie terugpakt en weer zichtbaar verschil maakt in je school.
Jouw eigen Leiderschap Paradijs is binnen handbereik.